BTW-identificatienummer vanaf 1 januari voor eenmanszaken

Sinds 1 januari 2020 geldt het nieuwe btw-identificatienummer voor alle eenmanszaken in Nederland. Het nieuwe btw-identificatienummer noemen we ook wel: btw-id. Het btw-id vervangt uw btw-belastingnummer, waarin uw burgerservicenummer (BSN) is verwerkt. In dit artikel vertellen wij alles over het BTW-identificatienummer voor eenmanszaken.

Eenmanszaken

Hebt u een eenmanszaak? Dan dient u dit nieuwe btw-id vanaf 1 januari 2020 te gebruiken bij al uw contacten met klanten of leveranciers. U moet het btw-id vermelden op uw facturen en website. Staat uw oude btw-nummer nog op brieven of andere communicatiemiddelen? Vervang het dan door uw nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020.

Het btw-id en uw privacy

Het nieuwe btw-id is ingevoerd met het oog de bescherming van de privacy van de eigenaren van eenmanszaken. In het nieuwe btw-id is uw BSN niet meer verwerkt. Zo beoogt de wetgever uw privacy dus beter te beschermen.

Voorbeeld btw-id

Het nieuwe btw-identificatienummer ziet er zo uit: landcode NL, 9 cijfers, de letter \’B\’ en een controlegetal van 2 cijfers. De 9 cijfers hebben niets meer te maken met uw burgerservicenummer. Het controlegetal bestaat uit 2 willekeurige cijfers. 

Dit is een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.

Uw btw-nummer wordt uw omzetbelastingnummer

Let op: uw btw-nummer wordt vanaf 1 januari door de Belastingdienst het het omzetbelastingnummer genoemd. Dit nummer blijft u dus gebruiken bij contact met de Belastingdienst.

Dit betekent dat u twee nummers blijft gebruiken, namelijk het btw-id en btw-nummer. Het btw-id communiceert u naar uw externe relaties, zoals klanten en leveranciers, terwijl het btw-nummer is bedoeld voor communicatie met de Belastingdienst.

Nieuwe btw-id of btw-nummer kwijt?

U wordt aangeraden om het nieuwe btw-id goed te bewaren. Bent u uw nieuwe btw-id toch kwijt? Dan kunt u een kopie van de brief met het nieuwe nummer aanvragen. Dat kan bij de BelastingTelefoon, het nummer is 0800 0543.

Btw-nummer (ofwel het omzetbelastingnummer) kwijt? U kunt dit nummer terugvinden in het ondernemersportaal, bijvoorbeeld als u btw-aangifte doet.

Scroll naar boven