Duitse privacy toezichthouder deelt boetes uit

De week beginnen we met het nieuws dat de Duitse privacy toezichthouder een tweetal boetes heeft opgelegd. Het gaat om boetes aan twee telecombedrijven die hebben gehandeld in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hieronder behandelen wij de boetes van de toezichthouder.

Verplichte FG voor telecomaanbieders

Zo heeft de Duitse privacy toezichthouder BFDI een boete van EUR 10.000,- opgelegd aan de telecomaanbieder Rapidata. Dit is gebeurd omdat Rapidata geen Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) heeft aangesteld. Op grond van de AVG is Rapidata wel verplicht tot het aanstellen van een FG. Hierover schrijft de Duitse toezichthouder het volgende:

Ein weiteres Verfahren gegen den Telekommunikationsanbieter Rapidata GmbH wurde erforderlich, da das Unternehmen seiner gesetzlichen Auflage nach Artikel 37 DSGVO zur Benennung des betrieblichen Datenschutzbeauftragten trotz mehrmaliger Aufforderung nicht nachgekommen ist. Bei der Höhe der Geldbuße von 10.000 Euro wurde berücksichtigt, dass es sich hierbei um ein Unternehmen aus der Kategorie der Kleinstunternehmen handelt.\”

Boete voor \’geen technische en organisatorische maatregelen\’

De tweede boete van de toezichthouder is gericht aan 1&1 Telecom GmbH. Het gaat hier om een boete van maar liefst EUR 9.550.000,- Dit komt omdat dit bedrijf geen passende technische en organisatorische maatregelen heeft genomen. Dit is een fors bedrag. Daartegenover staat volgens de toezichthouder vast dat dit bedrijf de privacy niet heel serieus nam. Zo konden de medewerkers vrij eenvoudig toegang krijgen tot de klantdata en had het bedrijf weinig haast met het treffen van juiste maatregelen.

Wat betekenen deze boetes voor uw organisatie?

Deze boetes laten zien dat de toezichthouders de privacyregels serieus nemen: organisaties moeten zich inspannen om de privacy van hun klanten c.q. cliënten goed te borgen. De toezichthouders laten hun tanden steeds vaker zien, wat in toenemende mate zal leiden tot boetes.

Ook u dient zich aan de privacyregels te houden. Als de toezichthouder langskomt, moet u kunnen aantonen dat u aan de privacyregels voldoet. Kunt u het niet aantonen, dan kan de toezichthouder handhaven. Dit kan dan weer leiden tot hoge boetes. Dit alles kunt u voorkomen.

Neem contact met ons op

Weet u door al de regels niet of u de regels goed naleeft? Neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek. Dan kijken wij samen met u welke regels er voor uw organisatie gelden. Zo weet u dan waar u aan toe bent. Dit bespaart uw organisatie veel stress, hoge boetes en reputatieschade.

[ninja_forms id=1]
Scroll naar boven