BOETE BRITISH AIRWAYS WEGENS DATALEK

Een groot datalek bij British Airways, waardoor veel persoonsgegevens zijn buitgemaakt.

De Britse privacytoezichthouder ICO is van plan om British Airways een boete van omgekeerd 200 miljoen euro op te leggen wegens een datalek waarbij de betaalgegevens van meer dan 500.000 klanten via de website werden gestolen.

De Information Commissioner\’s Office (IOC), de Britse overheidsinstantie die toeziet op privacy en digitale veiligheidsschendingen onderzoek, vindt dat British Airways de privacywet heeft overtreden. Het boetebedrag komt overeen met 1,5{4c76a233ca4bbfe5519fa7af27464af0ec923f65dca5e894f09c2a9626353917} van de omzet die British Airways boekte over 2017 (£12,2 mrd). Over de wet is de Britse IOC duidelijk:

“People’s personal data is just that – personal. When an organisation fails to protect it from loss, damage or theft it is more than an inconvenience. That’s why the law is clear – when you are entrusted with personal data you must look after it. Those that don’t will face scrutiny from my office to check they have taken appropriate steps to protect fundamental privacy rights.” aldus Information Commissioner Office voorzitter Elizabeth Denham.

Uit onderzoek van de ICO blijkt dat door slechte beveiligingsafspraken bij het bedrijf betaalkaard-, reis- en adresgegevens konden worden gestolen. Naar aanleiding van het onderzoek heeft British Airways verschillende beveiligingsverbeteringen doorgevoerd.

Juridische procedures

British Airways heeft 28 dagen om beroep aan te tekenen. De Britse onderneming laat aan de BBC weten daadwerkelijk beroep aan te tekenen. Ook valt uit het jaarverslag van het beursgenoteerde IAG (het moederbedrijf van British Airways) over 2018 te lezen, dat Britse advocatenkantoren juridische procedures zijn begonnen namens de gedupeerden van het datalek. Ook lopen er procedures in de Verenigde Staten.

Scroll naar boven