GGD raakt coronatesten kwijt

GGD Zaanstreek-Waterland raakt 132 coronatesten kwijt. Dit schrijft de website Skipr. Hoe dat heeft kunnen gebeuren is volgens de bronnen nog onduidelijk. De GGD geeft aan de zaak nader te onderzoeken.

Verklaring GGD Zaanstreek-Waterland

De GGD Zaanstreek-Waterland raakt 132 coronatesten kwijt. De betreffende GGD vermeldt dit op de eigen website: \”

GGD Zaanstreek-Waterland is er helaas achter gekomen dat de testbuisjes van mensen, die zich donderdagochtend 3 september in Purmerend hebben laten testen, zijn kwijt geraakt. Tot op heden zijn ze nog niet teruggevonden en de oorzaak is nog onbekend. Een heel vervelende zaak die we tot op de bodem uitzoeken! Op de testbuisjes staan geen persoonsgegevens.

Vandaag proberen we alle mensen die het betreft, te benaderen om hen hierover te informeren, onze welgemeende excuses over te brengen en aan te bieden om de test opnieuw te laten doen. De eerste mensen kunnen vandaag al terecht voor een test. De gedupeerde mensen krijgen uiteraard voorrang  bij de test en uitslag. De GGD zet hier extra menskracht voor in.
We betreuren dit incident ten zeerste en doen er alles aan om de betrokken personen zo snel mogelijk te bereiken.

Mensen die zich zorgen maken over hun testuitslag kunnen contact opnemen met 075-651 83 88. Dit nummer is 7 dagen per week van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar.\”

Gevolgen voor de betrokkenen

Bij afname en uitvoering van coronatests gebruiken onderzoekers speeksel van mensen die worden getest. Hoewel de GGD aangeeft dat de buisjes geen persoonsgegevens bevatten, kunnen speeksel genetische informatie over burgers bevatten. Dit noemen we bijzondere persoonsgegevens. Deze gegevens kunnen worden uitgelezen in laboratoria, mits men beschikt over de juiste machines. Het verliezen van deze coronatests is dan ook gevoelig.

Wat te doen bij verlies van dergelijke gegevens

Iedere organisatie kan te maken hebben met verlies van data, zoals het missen van buisjes in deze zaak. Wij raden aan om melding te doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit is beter dan in een later stadium melding te maken naar aanleiding van een klacht bij de toezichthouder. Ook raden wij aan om de betrokkenen zo snel mogelijk te informeren over het datalek en de eventueel getroffen maatregelen.

Hulp bij datalekken

Heeft uw organisatie vermoedelijk te maken met datalekken? Neem gerust contact met ons op, zodat wij u praktisch en pragmatisch kunnen ondersteunen met de afhandeling van datalekken. Dit voorkomt u fikse boetes en geeft rust in uw organisatie.

Scroll naar boven