CJG Rijnmond getroffen door datalek na phishingmail

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond is getroffen door datalek na een phishingmail. Het CJG Rotterdam, dat onder andere jeugdzorg biedt in Rotterdam en omstreken, heeft huidige en voormalige cliënten gewaarschuwd voor een datalek. Het datalek ontstond doordat verschillende medewerkers in een phishingmail trapten. Via de phishingmail wist een aanvaller toegang te verkrijgen tot de e-mailboxen van enkele medewerkers.

Na ontdekking van het datalek na een phishingmail is er onderzoek ingesteld door het CJG Rijnmond. Daaruit blijkt dat er mogelijk gegevens van een aantal huidige en voormalige cliënten zijn ingezien, waaronder naam en adresgegevens en bijzondere persoonsgegevens zoals BSN. Er zou geen toegang tot cliëntdossiers zijn geweest, aldus het CJG Rijnmond.

Melding bij de toezichthouder

CJG Rijnmond geeft in de schriftelijke verklaring aan alle betrokkenen per brief te hebben geïnformeerd over het datalek. Ook is er melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Tevens geeft CJF Rijn mond aan het interne beleid voor veilig digitaal werken (hiermee wordt bedoeld het informatiebeveiligingsbeleid te hebben aangescherpt.

Cybercriminaliteit neemt toe

Dit incident is geen uitzondering. Het is eerder een terugkerend probleem dat wij in de dagelijkse praktijk zien. Zo zien wij dat er steeds meer organisaties worden getroffen geraakt door cybercriminaliteit. We kunnen dagelijks lezen dat criminelen met de tijd meegaan en zoeken naar allerlei manieren om digitaal slachtoffers te maken.

De economische gevolgen kunnen enorm zijn. Zo kunnen cybercriminelen uw organisatie in het hart raken, waardoor uw processen stil komen te staan. Ook kunnen zijn vertrouwelijke informatie stelen en uw systemen gijzelen voor losgeld. Zo heeft vorig jaar een Amerikaans ziekenhuis geplande operaties geannuleerd na ontdekking van ransomware in het netwerk.

Neem op tijd de juiste maatregelen

Cybercriminaliteit kan lucratief zijn voor de criminelen. Dit kan u veel ellende in de vorm van reputatieschade en financiële kosten bezorgen. De gevolgen kunnen aangrijpend zijn. Daarom loont het om op tijd de juiste maatregelen te treffen voor een optimale informatiebeveiliging. Wij kunnen u hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een Cybersecurity Healthcheck.

Scroll naar boven